Viisi hienoa kelanauhaa hankittu

Tasan kaksi kuukautta sitten kerroin hankkineeni kaksi hienoa kitarapedaalia. Nyt olen taas elvyttänyt myös kelanauharrastustani aika pitkän tauon jälkeen. Olen lähipäivien aikana ostanut eBayn kautta USA:sta peräti viisi hienoa kelanauhaa. Nauhat ovat ostojärjestyksessä seuraavat:

  1. Elton John: Goodbye Yellow Brick Road (1973, 7½ IPS)
  2. Deep Purple: In Rock (1970, 3¾ IPS)
  3. Moody Blues: In Search Of The Lost Chord (1968, 3¾ IPS)
  4. Country Joe & The Fish: Electric Music For The Mind And Body (1967, 3¾ IPS)
  5. Blondie: The Best Of Blondie (1981, 3¾ IPS)

Eltonin Goodbye Yellow Brick Road on todellinen klassikkotupla-albumi. Löysin sen melko kohtuulliseen Buy It Now hintaan ja päätin panostaa, sillä olen joskus aiemmin kuluneen vuoden aikana hävinnyt huutokaupan tästä kelanauhasta. Tuolloin hinta oli mielestäni selvästi korkeampi kuin nyt. Mitenkään superharvinainen tämä nauha ei ole, mutta se on erittäin laadukas ja nopeammalla 7½ IPS nauhanopeudella. Tulee olemaan mahtavaa kuunnella nauhaa.

Deep Purplen In Rock on samoin klassikkoalbumi ja ensimmäinen, jonka legendaarinen mk2 kokoonpano julkaisi. Tältä albumilta löytyy mm. eepos Child In Time ja rock-pöhinä Speed King. Ehdottomasti yksi parhaista rock-albumeista koskaan. Lisäksi tämä nauha on erittäin harvinainen!

Tämä menee nyt pelkäksi ylistykseksi, mutta ei voi mitään, totuus on kerrottava mitään lisäämättä ja mitään poistamatta. Moody Bluesin In Search Of The Lost Chord on legendaarinen albumi. Se on hyvin teemallinen levy ja tulisi kuunnella yhdeltä istumalta alusta loppuun. Kuuluisimpia biisejä lienevät Ride My See-Saw ja Timothy Learystä kertova Legend Of A Mind. Moody Bluesin kitaristi Justin Hayward on kertonut sivuillaan, että hän on erittäin ylpeä Ride My See-Saw:n yksinkertaisesta, mutta toimivasta riffistä. Hän muuten soitti sen vuoden 1966 Fender Telecasterilla, jonka hän oli ennen bändiin liittymistään edullisesti ostanut musiikkiliikkeestä Englannista.

Neljäs ostamani albumi onkin minulla vieraampi. Se on siis Country Joe & The Fishin Electric Music For The Mind And Body vuodelta 1967 ja on nyt ostamistani kelanauhoista vanhin. En tuntenut albumia entuudestaan, mutta olen kuullut joitakin bändin biisejä ja tiedän sen esiintyneen Woodstockissa. Tämä albumi on kuitenkin psykedeliaklassikon maineessa ja ensimmäisiä San Franciscon alueen acid rock julkaisuja. Kuuntelin Spotifystä kolme ensimmäistä biisiä albumilta ja pidin kuulemastani. Odotan siis tätäkin kelanauhaa innolla.

Itse asiassa kaikki edellä mainitsemani albumit olivat Buy It Now kohteita, joten niiden ostoa ei sen suuremmin tarvinnut jännittää kilpailun takia. Toki aina on mahdollista, että joku ostaa sellaisenkin kohteen juuri nenän edestä, joten erityisesti Deep Purplen kohdalla pyrin toimimaan hyvin nopeasti heti kun huomasin kohteen. Sen sijaan viidennen kohteen eli The Best Of Blondie:n kohdalla kiiruhtaminen ei olisi auttanut mitään. Kyse oli perinteisestä huutokaupasta, joka lähti liikkeelle 99,99 USD hinnasta. Päinvastoin kuin aiemmissa kohteissa, lykkäsin tutuista strategisista syistä huutoni mahdollisimman lähelle loppua.

Jo melko pian joku teki aloitushuudon ja taistelu oli kohtuullisen tiukkaa aina viime hetkille saakka. Minä tein huutoni 13 sekuntia ennen loppua, mutta vaikutti siltä, että joku paukutti vielä 5 sekuntia ennen loppua oman huutonsa sisään. Sain kuitenkin nauhan hintaan 135,57 USD. Päälle tulivat toki postikulut, tullit ja verot, joten halpa ei tämäkään nauha ollut. Olen kuitenkin tyytyväinen eBayn toimintaan, sillä käsittääkseni nämä kaikki kelanauhat kuuluivat Global Shipping Programin piiriin. Se tarkoittaa, että ne lähetetään kirjattuina paketteina ja lisäksi pystyin hoitamaan kaikki maksut (kohde, postitus, tullit, verot) yhdellä PayPal-maksulla heti ostamisen jälkeen.

On paljon kätevämpää pystyä maksamaan tullit ja verot välittömästi etukäteen verrattuna siihen, että paketti jämähtää tulliin, he lähettävät sieltä paperisen kirjeen, jonka jälkeen joudut tekemään netissä manuaalisesti nettitullauksen ja hoitamaan maksun erikseen nettipankissa. Kannatan siis todellakin tätä kertamaksukäytäntöä. Se säästää luontoa kun paperikirjeet jäävät pois ja nopeuttaa prosessia huomattavasti!

Palaan vielä tuohon Moody Bluesin albumiin sen verran, että sehän minulla oli entuudestaankin, mutta jo omistamani versio oli hyvin halpa ja kunto on sen mukainen: nauha on kulunut ja laatikko samoin. Se soi aika tunkkaisesti. Nyt ostamani In Search Of The Lost Chord sen sijaan on uskomattomassa kunnossa, se on näiden 49 vuoden jälkeen edelleen kokovartalokondomissaan eli sinetöitynä alkuperäisiin muoveihinsa. Näin siis sekä laatikko että nauha ovat virheettömässä kunnossa. Kuuntelukokemus tulee varmasti olemaan fantastinen!

Unohdin myös äsken kommentoida tarkemmin Blondien kokoelmaa. Luin netistä ennen huutoa, että tästä albumista on tehty eri versiot USA:n ja Euroopan markkinoille. Ymmärtääkseni tämä kelanauhaversio vastaa jenkkivinyylijulkaisua sisällöltään. En muista enää tarkkaan mitkä erot olivat, mutta muistaakseni USA:n versiolla on uniikisti biisi One Way Or Another kun taas Euroopan versiolla on Denis ja ehkä jotain muitakin, joita jenkkiversiolla ei ole. Myös aloitusraita Heart Of Glass on joku tätä kokoelmaa varten tehty special mix, jota ei ole alkuperäisen vuoden 1981 julkaisun aikaan saanut muualta. Joka tapauksessa odotan tätäkin nauhaa innolla. Aiemminhan olen ostanut jo Blondien Eat To The Beat kelanauhan ja se on todella loistava albumi.