Energiajuomat - päriseekö?

Suomessa kielloilla, säännöillä ja yleisellä hurskastelulla ei tunnu olevan mitään rajaa. Käväisin kesällä Iissä. Se on pieni Oulun lähellä sijaitseva kunta tai ainakin oli joskus sellainen. Voi olla, että se on nykyään kuntaliitosten seurauksena osa Oulua. En ole varma eikä kovin paljon kiinnostakaan.

Sen sijaan se kiinnostaa, että Iissä on energiajuomien suhteen kieltolaki! YLE kirjoitteli verkkosivuillaan 19.12.2012 seuraavaa:

Iin kunnassa on marraskuusta lähtien ollut energiajuomien myyntikielto alle 16-vuotiaille. Hankkeen takana on iiläinen äiti Oili Kaleva, joka sai kunnan kaikki kauppiaat asettamaan vapaaehtoisen myyntikiellon nuorille.

Suomen vanhempainliitto päätti palkita Oili Kalevan Arjen kasvatusteko -palkinnolla. Jopa alakouluikäisten lasten tapa hakea energiajuomia ennen koulupäivää sai Kalevan tarttumaan toimeen. Kauppiaat olivat hyvin mukana hankkeessa.

- Ii on ensimmäinen kunta, jossa kauppiaat ovat lähteneet näin laajaan myyntikieltoon. Suuri hatunnosto heille, kiittelee Oili Kaleva.

Iissä on siis tosi naurettavia tissiposkia, jotka holhoavat nuoria. Lisäksi näitä samanlaisia tissiposkia on ympäri Suomea, sillä Suomen vanhempainliitto on ajanut lakimuutosta, jolla energiajuomat kiellettäisiin alle 16-vuotialta ja he palkitsivat iiläiset pölvästit kieltolaistaan.

Iin vierailuni aikana juttelin erään kohta yläasteiässä olevan nuoren pojan kanssa ja kysyin tietääkö hän ketään alle 16-vuotiaita, jotka juovat salaa energiajuomia. Poika sanoi, että hän ei itse juo energiajuomia, mutta tietää, että hänen kavereilleenkin vanhemmat sisarukset käyvät hakemassa kaupoista energiajuomaa, koska näille nuorille ei sitä Iissä myytäisi. Kyllä, tämä on totta! Vaikea uskoa, mutta Suomessa on tosiaan tällainen holhoamisen keskuspaikka. Kyseessä on Pohjois-Pohjanmaa, jossa lestaatiolaisuus on vahvaa, joten siinä varmaan on paljon taustoja energiajuomien rajoittamiselle.

Myös Iltasanomien verkkoversio on koettanut repiä skandaaleja nuorten energiajuomien käytöstä. Se kirjoitti 12.11.2012 täysin kritiikittömän artikkelin, jossa valehdeltiin ilman mitään häpeää:

Nuoret päihtyvät energiajuomilla – jopa 10 litraa kerralla!

Ehkäisevän päihdetyön palveluohjaaja Teija Pilli näkee energiajuomien vaikutukset työskennellessään Lahdessa nuorten parissa.

Hän kertoo kohdanneensa nuoren pojan, joka oli omien sanojensa mukaan nauttinut kerralla 20 puolen litran tölkkiä energiajuomaa.

- Normaalisti rauhallinen poika oli huomattavan levoton, ja hänen kätensä tärisivät, Pilli kertoo.

Pillin mukaan energiajuomien alkuperäinen tarkoitus hämärtyy liikakäytön myötä. Ongelmaa ei ole, jos vain silloin tällöin nauttii tölkillisen piristyäkseen.

Nuorille tyypillisempi kertamäärä energiajuomaa on 5-6 tölkkiä. Sen voimin valvotaan öitä ja esimerkiksi pelataan yhdessä.

10 litraa energiajuomaa? Siitä määrästä vettäkin ihminen kuolisi jo. Törkeää valehtelua! Eikä varmasti ole myöskään mikään tyypillinen määrä kiskoa kerralla 5-6 tölkillistä. Kuten jutussakin sanotaan: sellainen määrä voi mennä jos nuoret haluavat pelata yhdessä tietokonepelejä koko yön. Tällainen käyttö ei ole jatkuvaa eikä varmastikaan mikään "tyypillinen kertamäärä"! Iltasanomissa täytyy olla toimittajina uskomattomia kusipäitä kun he kirjoittavat tällaisia järjenvastaisia juttuja ilman mitään lähdekriittisyyttä!

Koskahan jossain päin Suomea vaaditaan, että kahvin ja teen myynti pitää myös kieltää alle 16-vuotiaille? Kyllähän se kahvikin jonkin verran pärisee jos sitä juo pannullisen kerralla.