cannabis buds

Kannabiskysymys vuonna 2017

Pitääkö kannabis laillistaa?

Pitääkö kannabis laillistaa? Kyllä pitää. Kaikkien maiden tulee seurata Kanadan, Uruguayn, Kalifornian, Coloradon, Alaskan, Washingtonin jne. esimerkkiä. Hollannissa kannabis on ollut dekriminalisoitua jo vuodesta 1976 asti. Kuka tahansa aikuinen voi ostaa lentolipun Amsterdamiin, varata hotellin ja kävellä johonkin Amsterdamin lukuisista coffee shopeista. Näistä putiikeista hän voi ostaa itselleen valmiiksi käärittyjä kannabissätkiä (jointteja) tai pienen määrän kannabista (5 grammaa kerrallaan). Kukaan ei tuomitse häntä ja jos poliisit sattuvat näkemään, he suhtautuvat asiaan aivan samalla tavalla kuin jos olisit ostanut pussillisen tomaatteja ruokakaupasta.

Tiedän tämän omasta kokemuksestani, sillä olen käynyt useasti Amsterdamissa ja ostanut pilveä coffee shopeista. Samaa suosittelen suomalaisille aikuisille, jotka kenties pohtivat kannabiskysymystä, mutta eivät kieltolain ja viranomaisten levittämän pelottelupropagandan takia tiedä asiasta oikeastaan yhtään mitään.

Miksi kannabis pitää laillistaa?

Miksi kannabis pitää laillistaa? Monestakin syystä. Kannabis esimerkiksi:

Virallinen valistuksemme on yksipuolista propagandaa

Näistä positiivista vaikutuksista meidän virallinen "valistuksemme" ei kerro sanallakaan. Virallinen valistus pelkistää kannabiksen THC- ja CBD-kemikaaleiksi ja keskittyy pintapuolisesti kuvailemaan asioita kuten yskimistä poltettaessa, silmien lievää punoitusta, pilven vaikutuksen kestoaikaa ja miten kauan kannabis voidaan todeta käyttäjän verestä. Ihan sama ilmiöhän virallisessa valistuksessa koskee alkoholia. Jos tietomme viinasta olisi vain Päihdelinkin ja terveysintoilijoiden varassa, miten selittyisi se, että niin moni käyttää alkoholia? Lukemalla virallista valistusta saa yksipuolisen ja tuomitsevan kuvan kaikesta! Valistajille maksetaan pelottelusta, ei totuuksista.

Lähes kaikki, jopa laillistamisen vihaajat, myöntävät jo nykyään, että kannabiksella on ns. viihdekäytön lisäksi myös lukuisia lääkinnällisiä käyttökohteita. Asiasta voi lukea lisää Medical cannabis Wikipedia-artikkelista ja tästä linkistä.

Hollanti on meille loistava esimerkkimaa, sillä siellä kannabista on saanut vapaasti jo usean vuosikymmenen ajan. Suomessa ja muuallakin on toitotettu "valistuksen" nimissä, että kannabis on erittäin vaarallinen porttihuume, joka on jo sinällään vaarallinen, mutta se muka johtaa myös kovien huumeiden kuten heroiinin käyttöön. Tutkimalla Hollannin tilannetta voimme huomata, että "valistus" on ollut täyttä roskaa! Hollannissa ei ole vuosikymmenien aikana havaittu minkäänlaista heroiinin käytön kasvua vaikka kannabis on ollut vapaasti aikuisten saatavilla. Näinhän ei kertakaikkiaan voisi olla mikäli "valistus" pitäisi paikkansa. Kannabiksesta ei ole myöskään aiheutunut tavallista enempää ongelmia yhteiskunnalle.

Ns. porttiteoria voi silti pitää yhdessä tapauksessa paikkaansa: Jos pilvenpolttelija ostaa kannabiksensa joltakin hämärältä huumediileriltä, niin aina voi kuulla vastauksen: "Minulla ei juuri nyt ole kannabista, mutta kokeilisitko sen sijaan amfetamiinia tai heroiinia?". Kyse on siis sosiaalisesta ihmisten välisen kaupankäynnin ongelmasta. Kannabis itsessään aineena ei mitenkään voi saada ketään haluamaan jotakin muuta huumausainetta.

Toisin sanoen, jos meillä on kannabista kotonaan itse kasvattava aikuinen, typerä ja lapsellinen porttiteoria ei voi mitenkään pitää paikkaansa kun ei ole ketään joka tyrkyttäisi pilvenpolttelijalle sitä amfetamiinia tai heroiinia.

Mallia maailmalle Kaliforniasta

Kalifornia on Yhdysvaltojen väkirikkain osavaltio, jonka väkimäärä oli 39,14 miljoonaa vuonna 2015. Kannabis laillistettiin siellä kokonaan marraskuussa 2016. Ikäraja kannabiksen käytölle ja kotikasvatukselle on 21 vuotta. Tuntuisi erittäin järkevältä, että Suomessakin seurattaisiin pikaisesti Kalifornian mallia.

Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu ja kansainvälisesti arvostetuin presidenttimme Martti Ahtisaari on hiljattain uudessa kirjassaan todennut, että mietojen huumeiden laillistaminen on ihan tolkullinen ajatus. Ahtisaaren poika Marko on muusikko, joka on asunut pitkiä aikoja New Yorkissa. Mahdollisesti poikansa kautta Marttikin on tutustunut kannabikseen ja tullut siihen tulokseen, että laillistaminen on järkevää, mutta tämä on toki vain omaa spekulaatiotani.

Tottakai Ahtisaari on myös huomioinut tieteelliset tutkimukset ja kansainvälisen kehityksen.

Sopiiko kannabis kaikille?

Sopiiko kannabis kaikille? Ei sovi. Tutkitaan seuraavaksi kenelle se ei sovi.

Lapset ja nuoret

Tutkimukset ovat osoittaneet, että aivojen kehitys jatkuu mahdollisesti jopa 25-vuotiaaksi asti. Toiset tutkimukset ovat antaneet vahvoja viitteitä siitä, että nuorena aloitettu kannabiksen käyttö voi aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia aivojen kehitykseen ja aiheuttaa jopa riippuvuutta kannabikseen, jota ei normaalisti ollenkaan esiinny. Tästä syystä kannabiksen käyttöä ei voi missään nimessä suositella lapsille tai nuorille. Siksi kannatan, että kannabiksen käytön ja kotikasvatuksen ikärajaksi määrättäisiin 21 vuotta. Kun kannabis laillistetaan, tulee tarpeen myös perustaa mahdollisesti valtiollinen teollinen kannabiksen kasvatus- ja jakeluketju. Teollisissa rekisteröidyissä kannabiskasvattamoissa työntekijän ei tarvitsisi olla 21-vuotias, vaan normaali 18 vuoden ikä riittäisi kuten missä tahansa muussakin työpaikassa.

Mielenterveysongelmaiset ja heidän geneettiset lähisukulaisensa

On ristiriitaista sopiiko kannabis mielenterveysongelmaisille. Osaksi tämä johtuu siitä, että mielenterveysongelmia on monia eri tyyppejä. Toisaalta esimerkiksi masennuspotilaiden kokemukset voivat poiketa radikaalisti toisistaan: jotkut ovat kyenneet jättämään masennuslääkkeet kokonaan pois ja lääkitsevät masennustaan kannabiksella, mutta joidenkin kohdalla kannabis saattaa pahentaa masennusta entisestään.

Pitkään on puhuttu siitä aiheuttaako kannabis psykooseja. Saattaa olla mahdollista, että niille, joilla on alttiutta mielenterveysongelmille, kannabis ehkä lisää psykoosiriskiä tai aikaistaa psykoosin puhkeamista. Kehottaisin siis mielenterveysongelmaisia ja heidän geneettisiä lähisukulaisiaan välttämään kannabista tai ainakin tarkkailemaan käyttöään hyvin aktiivisesti mahdollisten ongelmien varalta.

Erilaiset ihmiset

On kiistatonta, että ihmiset ovat erilaisia. Kaikille ei alkoholikaan sovi, sillä joistakin saattaa kännipäissään tulla aggressiivisia, ilkeitä tai he eivät vain pidä humalassa olemisen tunteesta. Kannabis ei tiettävästi aiheuta aggressiivisuutta juuri koskaan toisin kuin alkoholi, mutta on olemassa ihmisiä, jotka eivät pidä pilvessä olemisen tunteesta tai he tuntevat, että kannabiksella ei ole heihin muuta kuin unettava vaikutus. Edes kaikki luovat taiteilijat eivät pidä kannabiksesta. Tunnettu esimerkki on edesmennyt kitaristi ja säveltäjä Frank Zappa, joka kyllä aikoinaan poltti paljon tupakkaa ja joi kahvia, mutta totesi kannabiksesta, että se vain saa hänet väsyneeksi, mutta ei tuo positiivisia vaikutuksia hänelle.

Olen siis osoittanut, että kannabis ei sovi kaikille. Seuraako tästä se, että kannabista ei siksi pidä laillistaa? Ei todellakaan seuraa.

Kala ja kannabis ovat samalla viivalla

Kannabiksen laillistaminen ei tarkoita yleistä pakkoa käyttää kannabista. Ne, jotka haluavat juoda vain alkoholia tai polttaa tupakkaa, voivat vapaasti jatkaa ryyppäämistä ja röökaamista. Ne, jotka eivät halua käyttää mitään päihdyttävää ainetta, voivat jatkaa elämäänsä normaalisti kuten ennenkin.

Otetaan vielä esimerkki. Tutkimukset osoittavat, että rasvaisen kalan kuten lohen syöminen on pääosin terveellistä ja sitä suositellaan tehtäväksi pari kertaa viikossa. Kala ei ole 100% terveellistä, sillä kalat saavat merestä ympäristömyrkkyjä. Mutta terveysvaikutukset ylittävät haittapuolet. Sama tilanne on kannabiksen kanssa: hyötyjä on paljon enemmän kuin haittoja ja esimerkiksi savun aiheuttamat haitat voidaan poistaa käyttämällä nauttimiseen höyrystintä eli vaporisaattoria.

Jatketaan vielä kalaesimerkkiämme. Meillä on todistetusti isokin joukko ihmisiä, jotka ovat kalalle vakavasti allergisia. He saattavat jopa kuolla mikäli syövät kalaa. Osa ihmisistä taas inhoaa kalan makua ja välttelee sitä siksi. Kuitenkaan näiden ihmisten takia kalansyöntiä tai kalastamista ei ole lailla kielletty! Siksi kannabiksen kieltoakaan ei voida perustella sillä, että se ei sovi kaikille. Oma hatusta heitetty arvioni on, että kannabis sopii kohtuullisesti käytettynä 97-99% aikuisista.

Kannabiksen kotikasvatus

Kannabiksen kotikasvatus on mukava harrastus. Se mahdollistaa harrastajalle hyvin henkilökohtaisen suhteen hamppukasviin ja käytännön tasolla se melkeinpä varmasti takaa, että oma pieni puutarhasi antaa sinulle sadonkorjuun aikaan riittävästi kannabiksen kukintoja ja lehtiä. Kotikasvatus on kuitenkin edelleen monessa paikassa laitonta. Niinpä seuraavia vinkkejäni ei saa soveltaa paikoissa, joissa kasvatus on laitonta. Sinun tulee ymmärtää, että en kehota ketään rikkomaan lakia, mutta en myöskään välitä lainkaan jos joku tekee niin.

Siementen hankinta

Ensimmäinen kasvatusprojekti saa yleensä alkunsa siemenistä. Toinen vaihtoehto ovat pistokkaat. Käsitellään ensin pistokkaat.

Pistokkaat

Pistokas on jo kasvavasta kasvista siististi leikkaamalla irrotettu osa eli haara, jonka voi tökätä multaan kukkaruukkuun. Siitä kasvaa emokasvin tarkka geneettinen klooni. Kuten tietääkseni muutkin kasvit, hamppukasvikin on joko hede- tai emikasvi (tai geenihäiriöiden sattuessa jotain siltä väliltä). Kannabiksen kotikasvatuksessa pyritään tavallisesti kasvattamaan "tyttöjä" eli emikasveja, sillä niistä saa kannabiksen kukintoja. Kukinnot puolestaan ovat hyvin voimakkaasti vaikuttavia, joten niiden polttaminen on terveellisintä, sillä kukintoa ei tarvitse polttaa paljonkaan päästäkseen vahvasti "pilveen".

Pistokkaiden suurimpana etuna on se, että niiden avulla voidaan jatkaa hyväksi tunnetun tyttöhampun kasvatusta ja näin taata kukintojen syntyminen.

Siemenet

Siemenet ovat erittäin tärkeä osa kasvatusta. Kannattaa ostaa vain laadukkaita siemeniä. Niitä saa hyväksi havaituista siemenpankeista netin kautta tilaamalla. Sensi Seeds on yksi suositeltava siemenpankki ja kuten he mainostavatkin sivuillaan, heiltä saa siemeniä, jotka sopivat jokaisen budjettiin. Muista, että kalleimmat siemenet ovat usein tarkoitettu todellisille kannabiskasvatusfanaatikoille. Edullinen tai keskihintainen siemenpussi voi olla aivan yhtä hyvä, mutta siitä kasvava kannabislajike ei vain ole niin harvinainen kuin kalliimpi on.

Halpojen ja kalliiden siementen ero on vähän vastaava kuin alkoholipuolella edullisen perusviinan ja kalliin skottiviskin välillä. Yhden tähden jaloviina on halpaa, mutta hyvää ja sillä pääsee taatusti känniin. Silti jotkut viinaharrastajat haluavat mieluummin makustella single malt skottiviskejä ja ovat valmiita maksamaan jopa monta sataa euroa per pullo. Kallis siemen ei siis tarkoita mitenkään parempaa pilvessä oloa. Kannabiksen kohdalla ei myöskään ole niin suuria makueroja kuin viinoissa. Kallis kannabiskukinto ei maistu poltettaessa juuri yhtään erilaiselta kuin halpakaan.

Siementen valinta

Siemenpankeissa on usein hämmentävän suuri määrä erilaisia lajikkeita. Ei kannata turhaan stressata valinnasta. Hyvä ratkaisu on ostaa esimerkiksi keskihintainen siemenpussi, jossa lajike on jonkinlainen cannabis indica ja cannabis sativa hybridi.

Kasvatusvälineet

Puhun tässä vain pienestä harrastemuotoisesta mullassa tehtävästä sisäkasvatuksesta. Annan omat henkilökohtaiset vinkkini tarjoamatta sen kummempia perusteita tai lähdeviitteitä. Olen nämä itse todennut toimiviksi ratkaisuiksi, mutta joku toinen kasvattaja voi antaa sinulle erilaisia ja yhtä toimivia vinkkejä.

Tiedän kuitenkin jotain asiasta, sillä olen aikanaan kahlannut läpi useita kasvatusoppaita netissä ja olen myös lukenut tuhansittain kasvattajien kokemuksia nettifoorumeilta. En silti väitä olevani asiantuntija, mutta minun omasta mielestäni kotikasvatuksessa tarvitaan:

  1. tehokas suurpainenatriumvalaisin eli SpNA-valaisin. Näitä voi huoletta ostaa, sillä ne eivät mitenkään automaattisesti liity kannabiksen kasvatukseen, vaan niitä käytetään esimerkiksi tomaattien ja chilien kasvatukseen kasvihuoneissa. Älä lähde säästämään väärässä paikassa, vaan osta tehokas 400 wattinen SpNa-lamppu. En tiedä missä hintaluokissa nämä nykyään ovat, sillä ostin omani jo vuonna 2003. Mutta kuten sanottua, älä säästä tässä asiassa, sillä tehokas lamppu on oleellinen hyvän sadon saamisessa.
  2. hyvää multaa. Tätä saat mistä vain viherkasviliikkeestä eikä se todellakaan maksa paljon.
  3. leca-soraa. Tätä laitetaan kukkaruukkujen pohjalle ja sitäkin saat viherkasviliikkeistä edullisesti.
  4. metallisia S-koukkuja ja liittimiä, joilla saat ruuvattua SpNA-lampun tukevasti kattoon.
  5. metallista tehtyä kevyttä, mutta kuitenkin kestävää kettinkiä, jolla ripustat SpNA-lampun kattoon.
  6. isoja kukkaruukkuja. Keraaminen tai muovinen kelpaa, ei väliä kumpia käytät.
  7. aluslautasia kukkaruukuille. Keraaminen, muovinen, lasinen, ei merkitystä.
  8. pullollinen Substral-lannoitetta.

Aloita lukemalla Kapteeni Hapon legendaarinen Hullu Puutarhuri v1, mutta luota perusasioihin äläkä ota paineita turhasta ns. hifistelystä. Hullu Puutarhuri on hieno opas, mutta se mainitsee pikkuasioita, joilla ei ole oikeasti mitään käytännön merkitystä eli siellä puhutaan esimerkiksi kiljun käyttämisestä kasvatustilassa, jotta ilmaan tulisi hamppua varten enemmän hiilidioksidia. Usko minua, et todellakaan tarvitse mitään kiljusaavia kasvatustilaasi saadaksesi kunnon sadon!

Kannabiksen kotikasvatus mullassa ei ole ollenkaan vaikeaa kun perusasiat ovat kunnossa ja käyttää järkeään maltilla!

Monet kasvatusohjeet saavat monimutkaisuutensa takia kasvatuksen vaikuttavan olevan ydinfysiikkaa kun totuus on aivan toinen. Hamppu on helppohoitoinen ja nopeasti kasvava kasvi. Tässä vielä vinkkejäni:

Yhteenveto ja loppusanat

Kannabis tulee laillistaa kaikkialla maailmassa, sillä sen hyödyt ylittävät valtavasti sen haitat. Kannabis sopii vain aikuisille, ei lapsille tai nuorille. Kannabiksen kotikasvatus ei ole vaikeaa kunhan perusasiat ovat kunnossa. Monet poliitikot ovat yleisesti ottaen ahdasmielisiä ja tietämättömiä kusipäitä, joten heidän päätöksiensä varaan ei kannata laskea omaa elämäänsä ja tulevaisuuttaan.

TÄRKEÄ VAROITUS KANNABIKSEN KOTIKASVATTAJILLE

Mikä on kotikasvattajan tärkein prioriteetti? Onko se sadon maksimointi? Ei ole!

TÄRKEIN PRIORITEETTI ON HUOLEHTIA, ETTÄ KASVATUSTILA ON TURVALLINEN EIKÄ AIHEUTA VAARAA ASUNNOLLESI, ASUNTOSI ASUKKAILLE, NAAPURIESI ASUNNOLLE TAI NAAPUREILLESI. ÄLÄ TEE MITÄÄN TYPERIÄ VAARALLISIA VIRITYKSIÄ, VAAN KIINNITÄ SPNA-VALAISIN HUOLELLISESTI KATTOON METALLIKETTINGILLÄ JA HUOLEHDI, ETTÄ SE PYSYY PAIKOILLAAN. ET VOI KOTIKASVATUKSELLASI AIHEUTTAA TULIPALOVAARAA KENELLEKÄÄN. VALAISIN ON HYVIN KUUMA JA POTENTIAALISESTI VAARALLINEN. ÄLÄ MYÖSKÄÄN TEE MITÄÄN VESIKASVATUSVIRITELMIÄ, VAAN KÄYTÄ TUTTUA JA TURVALLISTA MULTAA. HYDROPONISET VESIVILJELMÄT AIHEUTTAVAT VESIVAHINKOVAARAN!

Tätä blogikirjoitusta saa vapaasti levittää kunhan kirjoittajan nimi pysyy mukana!

copyright © 2017 Kalevi Kolttonen <kalevi@kolttonen.fi>