"Viina-Seppoa" ei olisi pitänyt tuomita vankeuteen

Iltalehti kertoo verkkosivuillaan 25.03.2013 seuraavasti:

"Viina-Seppo" tuomittiin vankilaan

Vantaan käräjäoikeus on tuominnut alaikäisille viinaa myyneen eläkeläismiehen kolmen vuoden vankeuteen.

Nuoret tiesivät yleisesti, että kun Vantaalla piti saada alkoholia, sitä sai soittamalla Viina-Sepolle. Tämä paljastui 14 nuoren kertomuksesta Vantaan käräjäoikeudessa.

Puhelimessa sovittiin, mitä ostaa ja missä ostokset luovutetaan. Myynnissä oli sekä kirkasta ja salmiakkia että olutta, lonkeroa, siideriä, kuohuviiniä ja tupakkaa. Nuoret kävivät hakemassa ne yleensä parkkihallista tai välillä Viina-Sepon kotoa.

Käräjäoikeus tuomitsi Viina-Seppona tunnetun Seppo Olavi Eklundin maanantaina kolmen vuoden vankeuteen. Lisäksi 58-vuotias eläkeläismies joutuu korvaamaan Tullille vältetyistä veroista noin 47 000 euroa.

Käräjäoikeus katsoi hänen myyneen alkoholia yli sadalle alaikäiselle Vantaalla 2010-2012. Televalvontatietojen mukaan mies oli ollut puhelinyhteydessä alle 18-vuotiaiden kanssa pelkästään tarkkaillun puolen vuoden aikana yli tuhat kertaa. Valtaosa nuorista on ollut 14-16-vuotiaita [korostus Kalevi Kolttosen].

Eklundin katsottiin syyllistyneen muun muassa törkeään alkoholirikokseen ja törkeään veropetokseen. Jutussa tuomittiin myös miehen kaksi lähisukulaista. Oikeus katsoi heidän osallistuneen toimintaan.

Näin kuului yhden alaikäisen toiselle lähisukulaiselle lähettämä tekstiviesti:

- Saisko tänää viinaa? Oon sama tyyppi kuka osti sult viime viikonloppun.

Toinen sukulainen sai kuusi kuukautta ehdollista vankeutta osittain nuorena henkilönä tehdystä törkeästä alkoholirikoksesta ja veropetoksesta. Toinen tuomittiin alkoholirikoksesta ja lievästä veropetoksesta. Hänen saamansa aiempi vankeusrangaistus katsottiin riittäväksi seuraamukseksi myös näistä rikoksista.

Teineille myyminen "liikeidea"

Oikeus katsoi, että teineille alkoholin myyminen oli Viina-Sepon "liikeidea". Oikeuden mielestä on täysin selvää, että mies on tiennyt myyvänsä alkoholia alaikäisille. Päätekijä ja hänen veljensä sanoivat oikeudessa pitäneensä ostajia täysi-ikäisinä.

Käräjäoikeuden mukaan päätekijä myi lähes 6 000 litraa pääosin alaikäisille. Mies toi juomat Viron-matkoilta. Hänen laivaostonsa tallentuivat S-etukortille.

Viina-Sepon kaupankäynti paljastui, kun humalassa kotiin tullut teinityttö kertoi vanhemmilleen, mistä oli ostanut alkoholin.

Mitä järkeä valtion on vainota avuliasta Seppoa? Uutisessahan sanottiin, että hän on myynyt 14-16 vuotiaille alkoholia. Kyseessä eivät siis ole mitkään lapset, vaan nuoret, joille voikin jo aivan hyvin tarjota viinaksia. Ainoastaan se on ollut tuomittavaa, että Seppo on ottanut voittoa myymistään juomista. Rehti ja rehellinen suomalainen mies ei koskaan ota palkkiota välittämästään alkoholista. En siis toki minäkään, vaan autan aina nuoria pyyteettömästi.

Lisäksi tuomion suuruus on täysin käsittämätön. KOLME VUOTTA EHDOTONTA alkoholin välittämisestä nuorille!!! Maamme oikeuslaitoksessa on pahasti mätää. Seppo olisi pitänyt tuomita veropetoksesta sakkoihin ja korvaamaan valtiolle saamansa rahallisen voiton. Itse viinan välittäminen olisi pitänyt jättää tuomiotta, sillä Seppo on ainoastaan auttanut janoisia nuoria. "No kukas sitä aina jaksaa olla selvin päin?", lauloi aikoinaan Irwin Goodman. Myös nuorten pitää saada juoda viinaa vaikka tiukkapipoiset ja ahdasmieliset ihmiset yrittävätkin sitä kieltää!