Washingtonin osavaltiossa menee mukavasti

Iltalehti kertoo verkkosivuillaan 07.12.2012 seuraavasti:

Laki muuttui: Kannabis kärysi Washingtonissa heti

Kannabiksen viihdekäytöstä tuli laillista Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa vuorokauden vaihtuessa torstaiksi.

Eri puolilla osavaltiota järjestettiin pilvenpolttobileitä historiallisen lakimuutoksen astuttua voimaan. Puoliltaöin noin 200 ihmistä kerääntyi Seattlen kuuluisan maamerkin Space Needlen juurelle nauttimaan laillistetusta päihteestä.

- Voit polttaa tuntematta itseäsi rikolliseksi. Ei se todella eroa mitenkään oluen juomisesta tai vastaavasta. Itse asiassa uskon, että se on vähemmän vaarallista, paikallisen tv-kanavan haastattelema Calvin Lee sanoi.

Space Needlen pilvijuhlat tosin ovat käytännössä kiellettyjä uuden lain puitteissakin. Sen mukaan yli 21-vuotiaat saavat pitää hallussaan ja käyttää korkeintaan 28 grammaa kannabista, mutta julkinen tupruttelu on edelleen kiellettyä.

Seattlessa poliisit katsoivat kuitenkin asiaa tällä kertaa läpi sormien. Teoriassa kannabiksen polttamisesta julkisella paikalla voi rapsahtaa 50 dollarin eli noin 40 euron sakko.

Kannabiksen lääkekäyttö on sallittu useissa Yhdysvaltain osavaltioissa, mutta Washingtonista tuli nyt ensimmäinen viihdekäytön sallinut osavaltio. Coloradossa samanlainen laki meni niin ikään läpi kansanäänestyksessä, mutta se astuu voimaan tammikuun 5. päivä. Liittovaltion laki kieltää kannabiksen viihdekäytön edelleen.

Koskahan Suomessa päättäjät heräävät todellisuuteen ja laillistavat hampun? Veikkaan, että se on tulevaisuudessa väistämätöntä, sillä asenteet kannabista kohtaan ovat koko ajan positiivisempia. Muutokseen mennee silti vielä vuosia, sillä maassamme on paljon juntteja.