YLE Teksti-TV kertoo 24.09.2012 sivullaan 203/1-4 seuraavasti:
Entinen hiihtäjä Juha Mieto kiistää painonnoston olympiavoittajan Kaarlo Kangasniemen väitteet siitä, että hän olisi kysynyt vuonna 1975 Kangasniemeltä neuvoa anabolisten steroidien käytössä.
Kangasniemi esittää väitteensä Sinivalkoinen valhe -dokumenttielokuvassa, jossa käsitellään suomalaisen hiihdon dopinghistoriaa.
Kangasniemen mukaan keskustelu käytiin saunassa Saarijärvellä. - Jussi rupesi multa kyselemään hormonin käytöstä, Kangasniemi kertoo elokuvassa ja tarkentaa puhuvansa Miedosta.
Kangasniemi kertoo kysyneensä Miedolta, kuinka paljon hän oli aiemmin käyttänyt anabolisia steroideja.
- Hän sanoi, että viisi milligrammaa dianabolia, Kangasniemi kertoo. Dianaboli on anabolinen steroidi.
Kangasniemen [sic] kertoo dokumentissa opastaneensa Mietoa, että kestävyyslajin urheilija voi käyttää korkeintaan 10-15 milligrammaa päivässä, sillä muuten lihakset alkavat kasvaa liikaa.
- Hän vaan sitten kiitteli neuvoista. Hyvinhän hän urallaan hiihti.
Juha Mieto kiistää kaiken mahdollisen dopingin käytön Yle Urheilulle.
Mieto kertoo, ettei muista saunoneensa Saarijärvellä vuonna 1975. Sen sijaan hän muistaa Summasaaressa järjestetyn tilaisuuden vuodelta 1972.
- Vuonna 72 Summasaaressa Hymy-lehti järjesti tilaisuuden, jossa oli eri lajien huippuja. Siellä oli muun muassa Väätäisen Jussi ja Kinnusen Jorma. Kaikkia ei tule nyt mielehen. Tällaista keskustelua ei ole käyty. Tämä on täyrellinen ankka. En tiedä, mihin tarkoitukseen tällaisen on yleensä Kaarlo tuonu esille. Täyttä utopiaa! Täyttä potaskaa, Mieto sanoi.
- Sitä en tiedä, mikä on motiivi. Tunnen herran aika hyvinkin. Tämä tuli tosiaan aivan täydellisesti puskista. Tällaista keskustelua ei varmasti ole käyty, Mieto alleviivasi.
Mieto on ollut uransa jälkeen runsaasti julkisuudessa. Hän oli kansanedustaja edellisessä eduskunnassa. Vielä aamulla Mieto ei asiassa harkinnut oikeus-toimia, mutta kertoi Yle Pohjanmaan haastattelussa tulleensa toisiin aatoksiin. Hän kiistää haastattelussa käyttäneensä kiellettyjä aineita.
- En ole käyttänyt, ei ole koskaan palanut, olen useamman kerran ollut ollut testeissä, hän kertoi.
On jälleen erittäin makean pilkkanaurun aika! Tälläkin kertaa kohteena on eräänlainen uskonto eli Suomen puhdas urheilu. Kyllähän lapsikin kai ymmärtää, että huipputason urheilussa ei yksinkertaisesti pärjätä pelkällä ruisleivällä ja kaurapuurolla - ja asia on ollut näin jo useiden vuosikymmenien ajan. 1970-luvulla doping oli äärimmäisen yleistä, sillä käsittääkseni anaboliset steroidit eivät olleet monessa lajissa vielä edes kiellettyjä tuolloin.
Kumpaahan tässä tapauksessa kannattaisi uskoa, Juha Mietoa vai Kaarlo Kangasniemeä? Otetaan vielä huomioon se karu tosiseikka, että Kangasniemelle ei ole pienintäkään henkilökohtaista hyötyä valehtelemisesta. Hah hah haa!
LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2012-09-24:
Helsingin Sanomat kertoo verkkoversiossaan 24.09.2012 seuraavasti:
Entinen painonnostaja ja olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemi pysyy Sinivalkoinen valhe -elokuvassa esittämiensä lausuntojen takana.
Hän ihmettelee, ettei entinen hiihtäjä Juha Mieto muista keskustelua saarijärveläisessä saunassa vuonna 1975. Kangasniemi kertoo elokuvassa, että Mieto olisi silloin kysellyt häneltä anabolisten steroidien käytöstä.
Mieto muistaa vain, että Saarijärven Summassaaressa olisi ollut urheilijoita koolla vuonna 1972. Kangasniemen mukaan vuosi kuitenkin oli 1975.
"En minä voi mitään, jos dementia iskee", Kangasniemi kertoi puhelimessa HS:lle.
Hänen mukaansa saunassa istui silloin hänen veljensä ja useita muitakin urheilijoita, ja juttua iskettiin normaaliin malliin.
Voi tätä naurua! Kiusallinen totuus on päässyt ilmoille eikä sitä voi enää pysäyttää! Hah hah haa!
LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2012-09-24: Arto Halosen uusin dokumenttielokuva Sinivalkoinen valhe saa ensi-iltansa 05.10.2012. Mennään ehdottomasti katsomaan sitä ja nauretaan "puhtaille" hiihtäjillemme!
LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2012-09-24:
Iltalehti kertoo verkkoversiossaan 24.09.2012 seuraavasti (linkki ja korostus ovat Kalevi Kolttosen lisäämiä):
Härkin hiihti kilpaa 1970-luvulla. Samaan aikaan Marja-Liisa, tuolloin vielä Hämäläinen, teki tuloaan lajin huipulle. Terävimmän kärjen tuntumassa kilpaillut Härkin suostuteltiin mukaan kiellettyjen aineiden käyttöön.
Asia vaivasi Härkiniä, ja tultuaan uskoon hän paljasti vippaskonstien käytön. Härkinin tapaus nousee uudelleen esiin Arto Halosen ohjaamassa dokumenttielokuvassa Sinivalkoinen valhe.
Härkin oli juuri lopettanut hiihtouransa, kun hän avautui julkisuudessa dopingasioista. Tuolloin hän työskenteli jo hierojana ja ääniterapeuttina.
- Härkinillä oli sotaveteraani hoitopöydällään, kun Kirvesniemi oli tullut paikalle tuohtuneena, ohjaaja Halonen kertoo.
Kirvesniemi oli arvostellut Härkiniä "pään aukomisesta". Härkin pysyikin sen jälkeen hiljaa Hiihtoliiton dopingkulttuurista, kunnes 30 vuoden jälkeen suostui puhumaan aiheesta Halosen dokumenttielokuvassa.
Iltalehti tavoitti tänään Marja-Liisa Kirvesniemen, mutta hän ei halunnut kommentoida elokuvan väitteitä.
Iltalehti tavoitti lisäksi Kaija Härkinin, mutta myöskään hän ei halunnut kommentoida elokuvassa esittämiään väitteitä.
"Kun en kommentoi, niin en kommentoi", sanoi entinen poliitikkokin. Hihihii!
LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2012-09-25:
YLE kertoo verkkosivuillaan 24.09.2012 seuraavasti
Sinivalkoinen valhe -dokumenttielokuvan väitteet suomalaisten huippu-urheilijoiden dopinginkäytöstä ei yllätä täysin Suomen Antidoping-toimikunnan lääketieteellistä johtajaa Timo Seppälää.
Tuoreessa dokumentissa painonnostaja Kaarlo Kangasniemi sanoo, että hiihtäjä Juha Mieto on kysynyt häneltä neuvoja anabolisten steroidien käytössä.
- Tässä on sana sanaa vastaan, eikä todisteita ole kenelläkään. Mutta usein asia on niin, että ei savua ilman tulta, Seppälä kommentoi Yle Uutisille.
Seppälä uskoo, Kangasniemi on oikeassa ja asiasta on ainakin keskusteltu.
- Siihen aikaan, kun Mieto urheili, dopingin käyttö oli yleistä kaikissa urheilumaissa. Epäilen, että lähes jokainen huippuhiihtäjä on käyttänyt dopingia – myös anabolisia steroideja, Seppälä kertoo.
Timo Seppälä on selvästi realisti ja uskon hänen olevan oikeassa.