Pari uutta runoa

Volmari Kaalikoski on ilmeisesti ollut hieman pessimistisellä tuulella kirjoittaessaan uusimman runonsa Aivo-orjat. Itse olen vakaasti sitä mieltä, että me voimme hyvinkin vastustaa pappien valheita levittämällä kaikkialle järjen ääntä. Kriittinen ajattelu on ehkä se uskontojen pahin vihollinen, sillä en tiedä yhtäkään organisoitua uskontoa, joka kestäisi tiukan analyyttista tutkimista. Äkkiseltään järkevimmiltä vaikuttavat idän mystiset uskonnotkin sisältävät nekin tarkemmin tarkasteltaessa epärationaalista ja epäeettistä aineistoa, jota ei voida nykymaailmassa hyväksyä. Yksi tällainen piirre on esimerkiksi hindulaisuuteen kuuluva kastijärjestelmä, josta toki virallisesti on Intiassa luovuttu, mutta joka yhä edelleen vaikuttaa ihmisten taikauskoisessa arkipäivässä.

Mainitsinkin jo aiemassa blogissani, että Uki Maaninen tekee runoa ortodokseista. Nyt sekin teos on valmis ja julkaistu nimellä Parasta elämää. Kumpikin teos on laitettu myös Suomi24:n Runot-palstalle. On jälleen hyvin mielenkiintoista nähdä miten nopeasti ne sensuroidaan.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2012-09-13: Aivo-orjat ja Parasta elämää on sensuroitu Suomi24:n Runot-palstalta. Aivo-orjat sai olla palstalla alle puoli tuntia, Parasta elämää hieman reilummin.