Runoilija taas sensuurin uhrina

Peter af Höllenströmin uusimmat runot Estävä henkilö ja Moniavioisuus on muiden teosten ohella törkeästi poistettu Suomi24:n "Runot"-palstalta. Tuolla palstalla on käsittämättömän ahdasmielinen ja sananvapauden vastainen kulttuuri vaikka todellisten runoilijoiden olettaisi olevan nimenomaan vapaamielisiä ja hieman boheemeja kansalaisia. Hyvää sanottavaa minulla ei ole edelleenkään myöskään Suomi24:n ylläpitäjistä, jotka aivottomina tottelevat palstalaisten lähettämiä runojen poistokehotuksia. Miten Suomessa voikin olla näin karmea tilanne?

Aivan kuin Pohjois-Koreassa, Neuvostoliitossa tai DDR:ssä!

Positiivista sen sijaan on, että sekä Estävä henkilö että Esimerkillinen avioliitto ovat saaneet ainakin toistaiseksi pysyä Iltalehden uskonto-aiheisella keskustelupalstalla. Yllättävää, että siellä on vapaamielisempää väkeä, mutta toisaalta tuoreessa muistissa on, että Uki sai kyseiselle palstalle ikuisen porttikiellon totuuden kertovasta runostaan Katolinen kehä.

Mukava uutinen on myös se, että Uki Maaninen on 22.08.2012 lukenut lähes kaikki omat runonsa, Rapakon Ruhtinaan Naapurin, Terno Kiljanderin Autopajan, Urho Jägermeisterin 20.8. Päivistä pyhin ja Seppo Korpirojun runot yhtä lukuunottamatta. Pete luki 24.08.2012 omat runonsa, kaksi Harriet Burrendorfin abstraktia free-form runoa ja Volmari Kaalikosken Pelurin sekä Huolettoman herkuttelijan. Pete olisi myös halunnut lukea Kirsi Tuomenoksan tajunnanvirtatekniikkaan pohjaavat runot, mutta pidin parempana, että niiden tulkintaa ei kirjoiteta kiveen, vaan annetaan lukijoiden itsensä päättää miten Kirsin runot tulisi lukea.

Jos ihmettelet miksi Uki ei lukenut omaa Nokia Missiotaan tai Korpirojun Järven rannalla, niin syy on yksinkertainen: Aavistuksen liiallinen humalatila aiheutti sen verran sönkötystä, että kyseiset otot oli pakko hylätä julkaisuvaiheessa. Uki tulee kyllä jossain vaiheessa lukemaan nuokin hienot runot, joten ei syytä huoleen sen suhteen.

Tässä on vielä suora linkki runosivulleni, josta siis nyt löytyy myös runsaasti MP3-tiedostoja. Paljon kiitoksia Ukille ja Petelle vaivannäöstä.