Venäjän oikeuslaitoksen alennustila

Iltasanomat kertoo verkkoversiossaan 17.08.2012 seuraavasti:

Pussy Riot sai kaksi vuotta vankeutta

Pussy Riot -ryhmän jäsenet on tuomittu Moskovassa kahden vuoden vankeusrangaistuksiin uskonnon vastaisesta huliganismista. Syyttäjä vaati kolmea vuotta. Maria Aljohina, 24, Nadezda Tolokonnikova, 22 ja Jekaterina Samutsevitsh, 30 järjestivät helmikuussa performanssin Kristus Vapahtajan katedraalissa Moskovassa.

Punkhenkisessä esityksessään kommandopipoihin sonnustautuneet nuoret naiset vaativat Neitsyt Mariaa heittämään presidentti Vladimir Putinin ulos.

Oikeudenkäynnin aikana Pussy Riot -naiset katselivat toisiaan merkitsevästi, mutta eivät näyttäneet lannistuneilta.

Oikeudenkäynti on poikinut runsaasti tukimielenosoituksia ympäri maailmaa, myös Helsingissä.

Annettu tuomio on täysin törkeä ja jokaisen normaalin ihmisen oikeustajun vastainen. Kaksi vuotta vankeutta performanssista? Henkilökohtaisesti olen jo kauan sitten päättänyt, että en koskaan matkusta Venäjälle ellei maan ihmisoikeustilanne muutu radikaalisti paremmaksi. Myös rehottava rikollisuus ja koko systeemin kattava korruptio ovat todella vastenmielisiä tekijöitä, joiden vuoksi Venäjällä ei tee mieli vierailla lainkaan.

Ajatellaanpa lisäksi vaikkapa Pietaria. Ei ole pitkä aika siitä kun kaupungissa säädettiin jokin aivan käsittämätön homofobinen laki, joka "kieltää homopropagandan" eli syrjii räikeästi homojen oikeuksia. Miksi näin? En tosiaan osaa sanoa. Samanlaisia homovainojahan esiintyi jo Neuvostoliiton aikaan, joten tilanteessa ei periaatteessa ole mitään uutta. Venäjä on loppujen lopuksi aikamoisen kauhea maa.