Poliisi vainosi nuoria

Suomen tietotoimisto uutisoi 02.06.2012 seuraavasti:

Helsingin Hietaniemen uimarannalla, Hietsussa, koettiin ainutlaatuinen koulujen päättymisjuhla lauantaina. Juhlat eivät nimittäin oikein päässeet edes alkamaan, kun väki jo vaelsi pois rannalta. Syynä oli poliisin tehovalvonta, jonka aikana alaikäisiltä kerättiin pois alkoholijuomat.

- Nuoret päättivät lähteä pois, kun he eivät saaneet pitää viinojaan, raportoi komisario Jari Taponen iltayhdeksän tienoilla.

Hänen mukaansa nuoria vastassa olleet poliisipartiot takavarikoivat alaikäisiltä satoja litroja alkoholijuomia ja kirjoittivat niin ikään satoja 20 euron rikesakkoja alkoholin hallussapidosta.

Uimarannalla oli alkujaan satoja nuoria, mutta vähitellen se tyhjeni juhlijoista. Poliisi ei lauantai-iltana tiennyt, mihin nuoret rannalta lähtivät. Mistään ei löytynyt suuria väenkokouksia, vaan esimerkiksi keskikaupungin puistot olivat tyhjiä.

Hietsun tyhjeneminen iltakahdeksan jälkeen oli Taposelle yllätys. Mitään vastaavaa ei ole koskaan aiemmin sattunut.

- Tilannejohtaja soitti minulle ja sanoi, että nyt on tapahtumassa jotain ihmeellistä: nuoret ovat lähdössä poispäin, Taponen naurahti.

Veronmaksajana ihmettelen kovasti eikö poliisilla ole lauantai-iltana tähdellisempää tekemistä kuin häiriköidä nuorten juhlimista. Realistisesti ajatellen ryyppääminen kuuluu kuitenkin nuoruuteen eikä poliisin toiminta edesauta mitään muuta kuin inhoa auktoriteetteja kohtaan, joka tietysti sinänsä on varsin terve ilmiö.

Jos yläasteikäiset nuoret ottavat viikonloppuisin hieman kuppia ja etenkin jos kyse on harvinaisesta tapahtumasta kuten koulujen loppumisen juhlimisesta, niin mitä tarkoitusta palvelee edellä mainitun kaltainen "tehovalvonta"? Ymmärtäisin oikein hyvin poliisin puuttuvan asiaan mikäli ilmenee järjestyshäiriöitä, vahingontekoja tai tappeluita, mutta mitä järkeä on lähteä perusteettomasti kaatamaan nuorten kaljoja, siidereitä tai lonkkuja maahan? Kuka siitä oikein hyötyy? Annettaisiin kerrankin nuorten olla vapaasti nuoria. Kyttäysmentaliteetti on perin surkea ohjenuora kasvatuksessa.

Ilmeisesti asia on niin, että nuorten täytyy nykyään juhlia sisätiloissa, jotta poliisi ei pääsisi vainoamaan heidän ajanviettoaan.