Sukupuolielinten jumalaisesta silvonnasta

Helsingin Sanomat uutisoi verkkosivuillaan 20.05.2012 seuraavasti:

Poikien ei-lääketieteellisistä syistä tehtävistä ympärileikkauksista pitää päästä eroon neuvonnan keinoin. Näin päätti vihreät puoluekokouksessaan tänään sunnuntaina Lappeenrannassa.

Jos ympärileikkaukset eivät lopu valistuksella, niiden kieltämistä on vihreiden mukaan harkittava lailla. Vihreän miesliikkeen aloite, että ympärileikkauksen kieltoa pitäisi alkaa ajamaan välittömästi, kuitenkin hylättiin.

Poikien ympärileikkaus on yleinen tapa muslimeilla ja juutalaisilla. Miesliikkeen mukaan se täyttää pahoinpitelyn merkit.

Normaalisti ajattelevien ihmisten on täysin mahdotonta käsittää miten noissa alkeellisissa uskonnoissa voidaan ottaa jumalallisen liiton merkiksi vauvojen sukupuolielinten silpominen. On kertakaikkiaan tuomittavaa ja sairasta viillellä sukupuolielimiä uskonnon nimissä, joten olen erittäin iloinen vihreiden miesliikkeen kannasta. Uskonnolliset ympärileikkaukset tulisi välittömästi kieltää lailla kaikkialla maailmassa.

Jokunen vuosi sitten ystäväni Uki Maaninen suositteli minulle Christopher Hitchensin kirjaa Jumala ei ole suuri - Kuinka uskonto myrkyttää kaiken (ISBN: 978-951-0-34140-7). Siinä kirjoitetaan:

Esitän hypoteettisen kysymyksen. Olen noin 57-vuotias mies, ja minut tavataan imemästä poikavauvan penistä. Pyydän teitä kuvittelemaan omaa tyrmistystänne ja vastenmielisyyttänne. Mutta minullapa onkin selitys valmiina. Minä olen mohel: nimitetty ympärileikkaaja ja esinahan poistaja. Valtuuteni ovat peräisin ikivanhasta tekstistä, joka käskee minua ottamaan poikavauvan peniksen käteeni, leikkaamaan esinahan ympäri ja lopuksi ottamaan peniksen suuhuni, imemään esinahan pois ja sylkemään irti leikatun kaistaleen pois samalla kuin suuntäyden verta ja sylkeä. Useimmat juutalaiset ovat luopuneet tästä tavasta joko sen epähygieenisyyden takia tai koska siihen liittyy järkyttäviä seikkoja, mutta tapa on yhä voimassa sellaisten hasidikiihkoilijoiden parissa, jotka toivovat Toisen temppelin jälleenrakentamista Jerusalemiin. Heille tämä alkukantainen peri'ah metsitsah -riitti kuuluu alkuperäiseen ja rikkomattomaan liittoon jumalan kanssa. New York Cityssä vuonna 2005 erään 57-vuotiaan mohelin toimittaman rituaalin havaittiin tartuttaneen sukupuoliherpeksen useisiin pikkupoikiin ja aiheuttaneen heistä ainakin kahden kuoleman. Normaaleissa oloissa paljastus olisi pakottanut terveysviranomaiset kieltämään käytännön ja pormestarin tuomitsemaan sen. Mutta niin ei käynytkään modernin maailman pääkaupungissa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Sen sijaan pormestari Bloomberg kumosi huomattavien juutalaislääkärien raportit, jotka olivat varoittaneet tavan vaaroista, ja käski terveysvirastoa lykkäämään päätöstä. Hän sanoi olevan tärkeintä, että uskonnon vapaaseen harjoittamiseen ei puututa. (s. 63 - 64)

Joissain primitiivisimmissä maissa harrastetaan myös naisten uskonnollista "ympärileikkausta", ts. silmitöntä sukupuolielinten silpomista. Se on, jos mahdollista, vieläkin karmeampaa kuin poikien ympärileikkaukset ja on sanomattakin selvää, että kyseinen sairas tapa tulisi myös lopettaa välittömästi. Mutta niin kauan kuin alkeellisilla uskonnoilla on kannattajia eri maissa, sekä miesten että naisten ympärileikkaukset tulevat jatkumaan. Sen vuoksi kriittisen ajattelun levittäminen ympäri maailmaa on meidän erittäin tärkeä tehtävämme. Emme voi hyväksyä alkeellisten uskontojen sairaita tapoja, vaan meidän on suoraselkäisesti tuomittava ne.

Tavallisesti nauran uskontojen alkeellisille rituaaleille, mutta näissä silpomistapauksissa nauru on kyllä kaukana. Mikä voisikaan olla törkeämpää kuin sukupuolielimiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta?


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2012-08-17: Näin sairaasti Raamatussa käsketään tehdä:

Ja tämä on minun liittoni sinun ja sinun jälkeläistesi kanssa; pitäkää se: ympärileikatkaa jokainen miehenpuoli keskuudessanne. Ympärileikatkaa esinahkanne liha, ja se olkoon liiton merkki meidän välillämme, minun ja teidän. Sukupolvesta sukupolveen ympärileikattakoon jokainen poikalapsi teidän keskuudessanne kahdeksan päivän vanhana, niin hyvin kotona syntynyt palvelija kuin muukalaiselta, keneltä tahansa, rahalla ostettu, joka ei ole sinun jälkeläisiäsi. Ympärileikattakoon sekä kotonasi syntynyt että rahalla ostamasi; ja niin minun liittoni on oleva merkitty teidän lihaanne iankaikkiseksi liitoksi.(1 Moos 17:10-13).