Pelkotilojen kohtaamista

Löysin tänään muiden postien alle hautautuneen pienen paketin Yhdysvalloista. En edes muistanut, että olin tilannut jotain, joten avasin paketin suurella mielenkiinnolla. Sisällä oli suhteellisen harvinainen Commodore VIC-20 koneelle tehty Miner 2049er:

vic20_miner_2049er

Tässä kaupassa ei tullut mukana pelin laatikkoa tai ohjeita, vaan ainoastaan pelkkä moduuli. Peli on myyty testattuna ja toimivana, mutta en tänään jaksanut itse alkaa kokeilemaan toimiiko se todella. Pelasin kuitenkin emulaattorilla Commodore 64:n Miner 2049er:ia ihan huvin vuoksi. Pääsin muistaakseni neljänteen huoneeseen saakka.

Olin aiemmin päivällä pelannut pari peliä Anirogin Zodiac:ia ja vähän enemmän Synapse Softwaren Drelbs:iä. Minulla on USB-liitäntäinen LogiTechin RumblePad 2, jota käytin pelaamiseen. Siinä on ristikkotyylinen ohjain, jota pidän joihinkin peleihin paremmin soveltuvana kuin joystickia. Se saattaa johtua siitä, että olen aikoinaan pelannut niin paljon Nintendon Game & Watch elektroniikkapelejä, joissa on vastaavanlainen ohjaus. Ehkä juuri siksi ohjain tuntuu hyvin luonnolliselta.

Pelailtuani jonkin aikaa päähäni pälkähti todella hullu idea. Latasin C64-emulaattoriin Interceptor Softwaren hyvin vaativan tasohyppelyn China Miner alkuperäiseltä kasetti-imagelta. Kyseinen peli aiheuttaa todella pahoja pelkotiloja hirvittävällä vaikeudellaan. Halutessasi voit imuroida pelin tästä linkistä ja kokeilla sen vaikeustasoa vaikkapa emulaattorilla.

Peli on aikoinaan vuonna 1983 julkaistu kahdella erilaisella kansitaiteella. Molemmat ovat hienoja, mutta suosikkini on silti oikeanpuoleinen:

china_miner_box_cover_art_version_1 china_miner_box_cover_art_version_2

Alla on näytteeksi kakkos- ja kolmoshuoneet, eli THE HOUSE OF CHRISSYPOOS ja MANIC MINTER:

the_house_of_chrissypoos
manic_minter

MANIC MINTER on selvästi viittaus Matthew Smithin klassikkoon eli Manic Mineriin. Samalla se on viittaus Llamasoftin legendaariseen ohjelmoijaan nimeltä Jeff Minter. Huoneen nimi on siis todella hauska oivallus.

Kovan puurtamisen jälkeen yllätin itseni positiivisesti pääsemällä neljänteen huoneeseen. Sen nimi oli muistaakseni ATTACK OF THE MUTANT HOVER MOWERS. Yritin ottaa todisteeksi screenshotin emulaattorilla, mutta emulaattorissa oli bugi ja se kaatui yrittäessäni tallentaa kuvatiedostoa. Harmillista.

Olen erittäin tyytyväinen saavutettuani neljännen ruudun suhteellisen nopeasti. Toisaalta minun olisi ehkä parempi keskittyä vain yhteen tasohyppelypeliin kerrallaan, sillä useamman pelaaminen samaan aikaan saattaa aiheuttaa ongelmia. Ruutujen rakenne ja ajoitus pitää kuitenkin pystyä pitämään mielessään ja mitä enemmän erilaisia pelejä pelaa, sen enemmän muistamista siinä tietysti on.

Joka tapauksessa vaihtelu virkistää ja voinen ajatella asiaa siten, että pelaan vain yhtä peliä tavoitteellisessa kilpailumielessä ja muita pelejä pelkästään huvimielessä. China Minerin kaltaisten äärimmäisten haasteiden kohtaaminen on myös henkisesti jalostavaa. Ainoa keino päästä eroon pelkotiloistaan lienee se, että kohtaa pelkonsa rehellisesti. Siksi näen asteittaisen tutustumisen China Mineriin myönteisenä kehityksenä.