Pari sanaa neekereistä

HUOM! En käytä sanaa "neekeri" halventavassa merkityksessä, vaan sen alkuperäisessä suomalaisessa merkityksessä, joka viittaa vain tummaan ihonväriin. Rasismi ei ole missään muodoissaan hyväksyttävää!

Kake Singers lauloi vuonna 1979 kultalevyn arvoisesti Me halutaan olla neekereitä. Yhdeksäntoista vuotta aikaisemmin kansan suosikit Esa Pakarinen ja Masa Niemi olivat tosin menneet vielä astetta pitemmälle. Esa ja Masa eivät nimittäin tyytyneet pelkkään haluamiseen, vaan olivat neekereitä Aarne Tarkaksen elokuvassa Pekka ja Pätkä neekereinä (1960).

Alla on todisteeksi Wikipediasta otettu kuva elokuvajulisteesta:

pekka_ja_patka_neekereina

Tässä kävi nyt niin, että myös Commodore 16 tietokoneeni on muuttunut neekeriksi:

c16_neekeri

Vaihdoin siihen Commodore 64:n näppäimistön mekaniikan näppäinhattuineen, mutta näppäimistön sisäinen piirilevy on Commodore 16:sta alkuperäinen.

Yritin ensin tehdä korjauksen vaihtamalla koko näppäimistömoduulin, mutta jostain syystä se menetelmä ei toiminut. Joko piirilevy on erilainen ja antaa ulos erilaisia koodeja, tai sitten kokeilemani Commodore 64:n näppäimistön piirilevy on rikki.

Joka tapauksessa, nyt Commodore 16 tuntuisi taas toimivan ja Manic Minerin pelaaminen voinee jatkua. Tänään olen kuitenkin liian väsynyt pelaamaan. Huomenna aion tankata kohtuullisen määrän kahvia, jotta elimistöni kofeiinitaso olisi riittävä. Sen jälkeen pelaan suoraan kilpailupelejä ilman harjoituksia.

Mitä tulee Commodore 16 koneen neekeriyteen, tavoitteeni olisi palauttaa sen näppäinhatut alkuperäisiksi. Ongelmana on tämä RUN/STOP näppäin:

c16_runstop_key

Kuten mainitsinkin aiemmassa blogissani, näppäimen sisälle jäi katkennut osa, jolla näppäin on tarkoitus kiinnittää näppäimistön mekaniikkaan. Sen poistaminen sisältä rikkomatta näppäintä on käytännössä mahdoton tehtävä. Siksi kokeilin uskaliasta temppua sulattaa kolvilla näppäimen alle vastaavanlainen ristin muotoinen kolo, jolla sen saisi kiinni näppäimistöön:

c16_fixing_key

Operaatio sujuikin yllättävän hyvin, mutta en ole täysin tyytyväinen polttamani ristin muotoon. Näppäin saattaisi mennä paikoilleen ja pysyä siellä kontaktiliiman avustamana, mutta se saattaa edelleen olla hieman liian koholla suhteessa muihin näppäimiin. Kyse on hyvin pienistä eroista, mutta haluaisin näppäimistön olevan täydellinen.

Sen vuoksi etsinkin nyt korvaavaa RUN/STOP näppäintä. Saapa nähdä onnistaako minua.