Mitä on aivo-orjuus?

Olen muissa blogeissani joskus käsitellyt uskontoja ja myös sivunnut pintapuolisesti muita ideologioita. Suosittelen tutustumaan ainakin seuraaviin kirjoituksiini:

Tässä blogissani ajattelin esitellä keksimääni termiä aivo-orjuus. Mitä on aivo-orjuus? Se on sitä, että ihminen luopuu omista ajatuksistaan ja ulkoistaa ajattelun jollekin toiselle. Uskonnoissa ja poliittisissa ideologioissa tyypillisesti tarjotaan kansalaisille valmiita ideoita, kieltoja, rajoituksia, käskyjä ja kehotuksia. Hyvin tavallista myös on, että esimerkiksi uskonnoissa väitetään, että käskyt ja kiellot ovat peräisin yliluonnollisista lähteistä, jumalalta tai polyteistisissa traditioissa monilta jumalilta. Käskyt ja kiellot on myös yleensä vastaanottaneet "jumalan valitut" tai "profeefat", siis välimiehet "kommunikaatiossa yläkertaan".

Tavallisesti uskonnoissa myös käskyt ja kiellot on vastaanotettu satoja tai jopa tuhansia vuosia sitten. Nykyaikana kun taikausko on vähentynyt ja tieteellinen kehitys edistynyt, jumalat eivät enää puhu ihmisille. Ei ole enää profeettoja. Tosin poikkeuksiakin löytyy: L. Ron Hubbard perusti vuonna 1954 uuden uskonnon nimeltä skientologia. Sen kuuluisia jäseniä ovat esimerkiksi näyttelijä Tom Cruise ja muusikot Chick Corea ja Edgar Winter.

Jotkut maat, muistaakseni ainakin Saksa, ovat kieltäneet skientologialta uskonnon statuksen. Ne pitävät skientologiaa vain huijarien firmana, jonka bisnesmalliin kuuluu kerätä tyhmiltä rahat pois. Nuo maat eivät kuitenkaan ole johdonmukaisia: ihan sama bisnesmalli muillakin uskonnoilla on. Hubbard vain kehitteli oman uskonlahkonsa ja tuotteisti sen vastaamaan kunnolla oikeaa firmaa. Jotta skientologiassa voisi edetä, pitää olla pätäkkää, jotta voisi ostaa kalliita kursseja ja "auditointeja", jotka auttavat skientologia etenemään kohti jaloa päämäärää, "mielen clear-tilaa". Jostain sellaisesta siinä on kyse - en enää muista kaikkia yksityiskohtia, mutta hullua touhua se on.

Aivo-orjat ovat siis niitä, jotka ovat antautuneet esimerkiksi kristinuskolle, islamille tai skientologialle. Heitä viedään kuin pässejä narussa "pyhien kirjoitusten" ja niitä tulkitsevien auktoriteettihahmojen toimesta. Kristityillä on piispoja, pappeja, pastoreita, rovasteja ja joillakin muslimeilla on imaameja. Aina siis on muka olemassa meitä "viisaampia" ihmisiä, jotka kertovat kansalaiselle miten tulee ajatella, miten tulee toimia ja miten ei tule toimia. Miten naurettavaa pelleilyä ja huuhaata!

Uskonnot pyrkivät kontrolloimaan aivo-orjiltaan mm. seuraavia asioita:

Myös poliittiset puolueet ja ideologiat edistävät aivo-orjuutta. Kannattamalla vasemmistoa tai oikeistoa ihminen implisiittisesti allekirjoittaa niiden "uskontunnustukset". Eli vasemmistolaiset ovat kykenemättömiä myöntämään, että oikeisto voisi olla oikeassa missään asiassa ja vastaavasti oikeistolaiset eivät koskaan myönnä, että vasemmistolla voisi olla joitakin hyviä ajatuksia. Sitoutuminen aivo-orjaksi estää normaalin, kriittisen, omaehtoisen ajattelun!

Toistan vielä, että on ensiarvoisen tärkeää hoksata, että uskonnot ja poliittiset ideologiat ovat kumpikin vain ideologioita, joissa auktoriteettiasemassa olevat ihmiset päättävät sinun puolestasi miten tulee ajatella! Siksi kehotankin kaikkia irtautumaan aivo-orjuudesta ja alkamaan ajatella itsenäisesti.