Naisten ja miesten urheilusta

Iltalehti kertoo verkkoversiossaan 28.06.2012 seuraavasti:

Maria Sharapova vastasi kritiikkiin kärkevästi.

Tennistähti Maria Sharapova ei sulata ranskalaisen miespelaaja Gilles Simonin ehdotusta. Miesten ATP-listan sijalle 13 olevan Simonin mukaan naiset eivät ansaitsisi yhtä suuria rahapalkintoja tennisturnauksissa.

- Miehet pelaavat naisiin verrattuna tuplasti pitempiä otteluita. Palkkatasa-arvo ei sovi urheiluun. Miesten tennis pysyy jatkossakin kiinnostavampana, ranskalaisherrasmies linjasi The Telegraphin mukaan.

Pelitaitojensa lisäksi myös hehkeästä ulkomuodostaan tunnettu Sharapova kuittasi ranskalaispelaajan yllättävään kritiikkiin kärkevästi.

- Sinusta ei tule koskaan yhtä suosittua kuin minä. Olen varma, että useimmat ihmiset katsovat mieluummin minun ottelujani kuin sinun, naisten rankingykkönen Sharapova sivalsi.

Naistenniksen toinen suurnimi Serena Williams ehätti myös puolustamaan kilpasiskoaan. Hänellä oli myös osuva perustelu palkkioiden tasa-arvolle. - Minä olen aloittanut tenniksen kaksivuotiaana. Uskon, että myös hän (Simon) on aloittanut samanikäisenä. Olemme siis tehneet uramme eteen yhtä paljon töitä. Uskon kyllä, että ihmiset katsovat mieluummiin Mariaa, Williams arveli.

Olen itsekin ihmetellyt sitä miksi tenniksessä miehet pelaavat ns. grand slam turnauksissa paras viidestä erästä menetelmällä kun taas naiset käyttävät paras kolmesta menetelmää. Gilles Simon on täysin oikeassa siinä, että ottelupalkkioiden pitäisi olla linjassa tehdyn työn mukaan. Eli olen sitä mieltä, että joko palkkioiden suuruuksiin on puututtava tai vaihtoehtoisesti naistenkin pitäisi siirtyä pelaamaan paras viidestä menetelmällä. Se olisi todellista tasa-arvoa.

Valitettavasti muissakin urheilulajeissa naiset ja miehet on asetettu erilaiseen asemaan. Kyseisiä lajeja on esimerkiksi aitajuoksu, jossa miehet juoksevat 110 metriä ja naiset 100 metriä, missä ei tietenkään ole mitään järkeä. Miksi naiset eivät voisi juosta 10 metriä pitempää matkaa tai miehet lyhyempää?

Erityisesti yleisurheilun heittolajeissa on paljon epätasa-arvoa: keihäänheitossa, moukarinheitossa, kiekonheitossa ja kuulantyönnössä kaikissa on naisilla käytössä kevyemmät keihäät, moukarit, kiekot ja kuulat. Mitä järkeä siinä on? Jos kaikki käyttäisivät sukupuolesta riippumatta samanlaisia välineitä, tuloksetkin olisivat vertailukelpoisia. Nyt tuntuu väkisinkin siltä, että naisten urakkaa on koetettu naurettavalla tavalla helpottaa, jotta saataisiin paremmalta näyttäviä tuloksia, jotka olisivat enemmän linjassa miesten tulosten kanssa.

Erityinen negatiivinen huomionosoitus täytyy antaa shakille, jossa on erikseen miesten ja naisten sarjat. On kertakaikkiaan pöyristyttävää, että lajissa, joka perustuu puhtaasti ajatteluun, pidetään sukupuolille eri kilpailut. Aivan kuin naisilla ei olisi täysin samat mahdollisuudet voittoon shakkipelissä! Sen vielä ymmärtää, että fyysisissä lajeissa naisille ja miehille on omat sarjansa, mutta shakissa omilla sarjoilla ei ole mitään perusteita.

Kunniamaininta täytyy antaa esimerkiksi seuraaville lajeille: jääkiekko, jalkapallo, voimanosto, painonnosto ja pitkän matkan juoksu. Niissä ei ole annettu mitään helpotuksia, vaan naisten maraton on yhtä pitkä kuin miehenkin. Minusta jo se, että naiset pystyvät juoksemaan maratonin aivan kelvollisiin aikoihin osoittaa samalla myös sen, että naisten tenniksessäkin voitaisiin otella paras viidestä erästä menetelmällä. Mutta valitettavasti naisten tenniksessä on liikaa hienostelijoita, joita ei voi kutsua kunnon urheilijoiksi.

Jos Sharapovalla ja Serena Williamsilla olisi ollut yhtään "munaa", niin he olisivat todenneet, että grand slam turnauksissa voitaisiin alkaa pelata samalla menetelmällä sekä miehissä että naisissa. Sen sijaan he alkoivat epäurheilijamaisesti puuttua Gilles Simonin persoonaan ad hominem hyökkäyksessä tyyliin: "Sinusta ei tule koskaan yhtä suosittua kuin minä. Olen varma, että useimmat ihmiset katsovat mieluummin minun ottelujani kuin sinun".

Mitä tulee Serena Williamsin kommenttiin: "Olemme siis tehneet uramme eteen yhtä paljon töitä", sehän on aivan epärelevantti vaikka sattuisikin pitämään joidenkin kohdalla paikkansa. Gilles Simon puhui siitä, että kaikissa grand slam turnauksissa miehet tekevät joka kerta tuplasti enemmän töitä voittonsa eteen ja hän oli siinä täysin oikeassa. Sharapova ja Williams ovat siis pahasti hakoteillä.

Minä kannatan aitoa sukupuolten tasa-arvoa ja tuo tasa-arvo tulisi näkyä myös urheilukentillä tasavertaisina oikeuksina ja velvollisuuksina sekä miehillä että naisilla.


LISÄYS YLLÄ OLEVAAN BLOGIKIRJOITUKSEEN 2018-02-27: Ei vittu, eihän jääkiekko ansaitsekaan mitään kunniamainintaa, vaan päinvastoin se on häpeäpilkku urheilussa: Naisten jääkiekossa taklaukset ovat kiellettyjä! Täysin naurettavaa ja neitimäistä pelleilyä!